Bader– Mimeur is gelegen onderaan de beroemde wijngaarden van Montrachet. Het domein dat inmiddels al 5 generaties in de familie is, wordt sinds 2017 geleid door broer en zus; Sébastien Fossier en Nathalie Bernard. Vanaf de 17e eeuw bezat de familie Bader-Nié wijngaarden in Chassagne-Montrachet en omgeving, terwijl Charles Mimeur, wijnbouwer uit de Maranges streek, eigenaar werd van het Château de Chassagne-Montrachet in 1919.
Het jaar daarop vierde het landgoed het huwelijk van Elise Mimeur, dochter van Charles Mimeur, met Charles Bader, toen koopman in Parijs. Deze alliantie gaf geboorte aan het BADER-MIMEUR Domein. Van 1920 tot 1990 had de familie een groot wijnhandels bedrijf.
In 1993 heeft de 4e generatie, vertegenwoordigd door Marie-Pierre BADER en haar echtgenoot Alain FOSSIER, ervoor gekozen om zich opnieuw te concentreren op haar originele “core business " wijnbouwen en wijnmaken en stopte met de wijnhandel.
Sinds 2017 hebben Nathalie Bernard en haar broer Sébastien Fossier de dag dagelijkse leiding over Bader-Mimeur. nadat ze beide verschillende studies gevolgd hebben zoals zakelijke administratie, viticultuur en oenologie, hebben ze op verschillende plaatsen in de wereld (California, Australië en Corsica) de nodige ervaringen opgedaan voordat ze samen het familiebedrijf overnamen. Samen runnen ze nu de 8 hectare grote wijngaarden verdeeld over verschillende Prestigieuze “plots” en een prachtige kelder met ook oudere jaargangen.
Je kunt dus met recht spreken dat de "nieuwe" generatie het hier heeft overgenomen en hun stempel willen drukken en dus hun eigen geschiedenis willen schrijven in het "sjieke" Bourgogne. De wijngaarden hebben een verdeling van 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir. De wijngaarden worden tevens zo biologisch mogelijk bewerkt.
Het perceel "Les Pierres" is aangeplant ten zuidwesten van het historische hart van Chassagne-Montrachet. Terwijl het domein hier vroeger de minder gegeerde Aligoté had kunnen rooien en vervangen met de meer gewilde chardonnay om er zodoende AOP Chassagne-Montrachet wijnen van had kunnen maken kozen ze er voor om de toen minder gegeerde Aligoté te laten staan.
Tegenwoordig is deze druif bezig aan een ongekende opmars onder impulsen van enkele van Bourgognes grootste wijnmakers. Ook bij Bader-Mimeur schrijft deze druif een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van deze onterecht miskende druivensoort.
De bodem van dit perceel bestaat uit een kleiachtige kalkrijke bodemstructuur die zorgt voor diepgang en elegantie. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 20 à 25 jaar oud en worden volledig met de hand geoogst. Na de oogst ondergaat deze wijn een temperatuur gecontroleerde fermentatie, een gedeeltelijke malolactische gisting om de scherpe kantjes van de typische Aligoté zuren wat af te ronden gevolgd door een rijping op eikenhouten vaten.
Appellatie: Bourgogne Aligoté AOP
Regio: Bourgogne
Druivenrassen: Aligoté 100%
Inhoud: 75cl
Wijnstijl: fris-mineraal
Aroma: Typische neus van limoen, veldbloemen en een vegetale toets ondersteund door fijne houtindrukken.
Smaak: Een sappige, frisse doch gestructureerde Aligoté met een frisse mineraliteit en terugkerende fruittoetsen.
Serveren bij: Allerhande visgerechten.
Download hier de informatie fiche.