Château Lauriga is van oorsprong een authentiek familiedomein, dat sinds jaar en dag in handen was van de Frans-Catalaanse familie Clar. Een aantal jaar geleden kreeg Jean-Claude Mas, de eigenaar van Domaines Paul Mas, de kans om het familiedomein over te nemen. Hij zag vele kwaliteiten in het wijnhuis, zoals het Catalaanse karakter, een bijzonder terroir en een groot aantal zeer oude wijnstokken.
Château Lauriga is een authentiek wijnchâteau net ten zuidwesten van Perpignan. Het domein telt 60 hectare in het wijngebied met de meeste zonuren van heel Frankrijk. De witte topwijn van dit Château is hier dan ook naar vernoemd: de Soleil Blanc. Behalve de aanwezige zonuren zijn de Catalaanse invloeden ook terug te vinden in de gebruikte druivenrassen. Zo wordt er Macabeo verbouwd, onder de Franse naam Macabeu, en wordt in de rode wijnen hoofdzakelijk gewerkt met Grenache en Carignan, in combinatie met Syrah. Zowel bij de Soleil als bij de rode cuvées wordt gebruikt gemaakt van opvoeding op nieuw Frans eikenhout. De opbrengsten in de wijngaarden zijn van nature laag en komen niet boven de 45 hl/ha. Kortom, geconcentreerde wijnen die het beste uit de Roussillon naar boven halen.
Afkomstig van de zanderige wijngaarden van de Côtes des Catalanes in het zuiden van Frankrijk. Het terroir kenmerkt zich door klei, kalksteen en grind.
Na de oogst ondergaan de druiven een gisting met regelmatig overpompen om meer kleur en tannines te verkrijgen. De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur. Daarna ondergaat de wijn een rijping van 6 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout, deels gebruikt.
Appellatie: Côtes du Roussillon AOP
Regio: Languedoc
Druivenrassen: Syrah, Carignan, Grenache
Inhoud: 75cl
Wijnstijl: kruidig - krachtig
Aroma: Rijp rood fruit, jam en tonen van zoethout en zoete specerijen.
Smaak: Gebalanceerde wijn met zachte tannines, rood fruit en iets rokerigs in de afdronk.
Serveren bij: Lekker bij (gegrild) rood vlees, grillades, ovenschotels en gevogelte (eend).
Download hier de informatie fiche.