Lang werd Boisset geassocieerd met de productie van middelmatige wijnen tot eind jaren ’90. Er werd resoluut gekozen voor kwaliteit. De eerste stap werd genomen in 1999, toen de groep het domein Vougerai oprichtte. De tweede stap van deze herpositionering kwam er toen er voor gekozen werd om de leiding van domaine Jean Claude Boisset toe te vertrouwen aan Grégory Patriat, een zeer getalenteerde wijnmaker die werd opgeleid bij de befaamde Lalou Bize-Leroy. De productie werd door tien gedeeld, er werd een nieuwe ultramoderne kelder gebouwd en er is nu een intelligent en veeleisend aankoopbeleid voor druiven. Het resultaat is spectaculair en de wijnen behoren de dag van vandaag tot de top in Bourgogne.
De grond van Puligny is bijna uitsluitend bestemd voor de teelt van Chardonnay-druiven. Het woord "terroir" heeft hier zelden de betekenis die het heeft; een verschil van slechts enkele meters is voldoende om verschillende nuances in de wijnen aan te brengen.
In het noordelijke deel van de appellatie, net grenzend aan Saint-Aubin, ligt de climat "Le Trezin" op de top van de heuvel, in een koel gebied. De naam verwijst naar een nabijgelegen bron. De Druiven zijn afkomstig van een wijngaard die 40 jaar oud is. Met zijn kleine productie van 2000 flessen is deze wijn een ware klasbak die gerust 10 jaar kan ouderen.
De wijn krijgt een rijping mee op eikenhouten vaten voor een periode van 18 maanden. 25% van de gebruikte vaten zijn nieuwe vaten, 75% zijn reeds gebruikte vaten. Hierdoor heeft de houtinvloed een eerde gematigde rol in smaakpatroon maar des te intenser in structuur.
Appellatie: AOP Puligny Montrachet Climat Trézin
Regio: Bourgogne
Druivenrassen: Chardonnay 100%
Inhoud: 75cl
Wijnstijl: mineraal-vol
Aroma: Aroma’s van exotisch fruit, kruiden en getoaste toetsen.
Smaak: Een rijke en volle wijn ondersteund door een fijne mineraliteit met lichte boter toetsen in de mond.
Serveren bij: Allerhande visgerechten, wit vlees, gevogelte.
Download hier de informatie fiche.