Menu
EUR
Hoofdpijn van wijn? Fabeltje of niet?

Hoofdpijn van wijn? Fabeltje of niet?

Door: Tom Reacties: 0

Hoofdpijn door wijn: Wat is de oorzaak en hoe kun je het voorkomen?

Een gezellig diner met vrienden, een romantische avond of gewoon een relaxte vrijdagavond met een glas wijn — het klinkt heerlijk, toch? Maar voor veel mensen kan wijn drinken leiden tot iets minder plezierigs: hoofdpijn. Misschien heb je het zelf wel eens ervaren. Je drinkt één of twee glazen en voordat je het weet, bonkt je hoofd. Maar wat veroorzaakt die hoofdpijn door wijn, en belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

In deze blog duiken we dieper in de oorzaken van hoofdpijn door wijn en delen we enkele tips om het te voorkomen.

Oorzaken van hoofdpijn door wijn

Er zijn verschillende redenen waarom wijn bij sommige mensen hoofdpijn kan veroorzaken. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

1. Sulfieten

Sulfieten zijn conserveermiddelen die vaak worden toegevoegd aan wijn om oxidatie en bederf tegen te gaan. Hoewel sulfieten zelf vaak als schuldige worden aangewezen, is slechts een klein percentage van de mensen daadwerkelijk gevoelig voor sulfieten. Dit komt vooral voor bij mensen met astma of andere ademhalingsproblemen. Hoofdpijn door sulfieten is echter relatief zeldzaam.

2. Histamine

Histamine is een natuurlijke stof die voorkomt in gefermenteerde producten zoals wijn, kaas en sommige worstsoorten. Het kan allergische reacties in het lichaam veroorzaken, zoals jeuk, roodheid en ja — hoofdpijn. Mensen die minder goed in staat zijn histamine af te breken, kunnen na het drinken van wijn sneller een hoofdpijn ontwikkelen.

3. Tannines

Tannines zijn stoffen die van nature voorkomen in druivenschillen, zaden en hout. Ze geven rode wijn zijn complexe smaak en textuur. Tannines kunnen bij sommige mensen de afgifte van serotonine in de hersenen stimuleren, wat in sommige gevallen hoofdpijn kan veroorzaken.

4. Alcohol zelf

Alcohol heeft een uitdrogende werking op het lichaam. Het vermindert de productie van een antidiuretisch hormoon (ADH), waardoor je vaker moet plassen en sneller uitdroogt. Uitdroging kan een van de grootste oorzaken van hoofdpijn zijn, zeker na een avondje wijn drinken.

5. Suiker en mix met andere stoffen

Sommige wijnen, vooral zoetere soorten zoals dessertwijnen, bevatten veel suiker. In combinatie met alcohol kan dit de bloedsuikerspiegel verstoren, wat ook tot hoofdpijn kan leiden. Daarnaast kan wijn in combinatie met andere soorten alcohol of een maaltijd vol vet voedsel ook een negatief effect hebben op hoe je je voelt.

Tips om hoofdpijn door wijn te voorkomen

Als je graag een glas wijn drinkt maar de hoofdpijn wilt vermijden, zijn hier een paar tips die kunnen helpen:

1. Kies voor sulfietarme wijn

Hoewel sulfieten voor de meeste mensen niet de directe boosdoener zijn, kun je kiezen voor wijnen met een laag sulfietgehalte. Vooral biologische wijnen bevatten vaak minder sulfieten.

2. Drink voldoende water

Hydratatie is essentieel. Drink naast je wijn ook genoeg water om uitdroging te voorkomen. Een goed idee is om na elk glas wijn ook een glas water te drinken. Dit helpt niet alleen om de alcohol te verdunnen, maar voorkomt ook uitdroging, een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn.

3. Let op wat je eet

Probeer tijdens het drinken van wijn een uitgebalanceerde maaltijd te eten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vezels kunnen helpen om de opname van alcohol in je bloed te vertragen en de kans op hoofdpijn te verkleinen. Vermijd echter overmatig suiker- of vetrijke maaltijden, omdat die juist hoofdpijn kunnen bevorderen.

4. Ken je grenzen

Hoofdpijn door wijn ontstaat vaak doordat je simpelweg te veel drinkt. Wees je bewust van hoeveel je drinkt en stop voordat je de grens bereikt. Voor veel mensen kan één glas al genoeg zijn om hoofdpijn te voorkomen.

5. Probeer verschillende soorten wijn

Als je merkt dat je vaak hoofdpijn krijgt van een bepaalde wijn, probeer dan eens een andere soort. Rode wijn bevat meer tannines en histamine dan witte wijn. Misschien reageer je beter op een lichtere wijn zoals een droge witte wijn of een rosé.

6. Overweeg antihistaminica

Als je vermoedt dat histamine de boosdoener is, kun je overwegen om vooraf een antihistaminicum te nemen. Let er echter op dat je eerst met je arts overlegt, vooral als je regelmatig medicijnen gebruikt of gevoelig bent voor bijwerkingen.

Conclusie

Hoofdpijn door wijn kan een flinke domper zijn op een gezellige avond, maar door de mogelijke oorzaken te begrijpen en met wat slimme preventieve maatregelen kun je genieten van wijn zonder die vervelende nasleep. Probeer verschillende wijnen uit, zorg voor voldoende water, en let op je grenzen. Zo kun je blijven genieten van dat heerlijke glas zonder dat je hoofd eronder lijdt.

Heb jij last van hoofdpijn door wijn? Deel jouw ervaringen en tips in de reacties!

Schol, Tom van Wines & Bites


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »