Onze favoriete paaswijnen
Lekkere wijnen voor Pasen
Paaswijn #1: Champagne Alain Guillaume 1er Cru Brut Tradition
Deze Brut is op basis van 50% Chardonnay & 50% Pinot Noir afkomstig van 1er Cru wijngaarden uit Trépail. De druiven worden handmatig geperst en ondergaan de alcoholische gisting en malolactische gisting in roestvrijstalen tanks. Daarna gaan de wijnen voor een periode van 2-3 jaar "sur lattes" om verder te rijpen in de fles. Hierdoor krijgt deze champagne een uitzonderlijke diepgang en structuur gewapend met een overweldigende mineraliteit.
Serveren bij: Deze Champagne is uiteraard ideaal als starter van de maaltijd, bij het aperitief maar kan ook bij schaal- en schelpdieren of bij frisse voorgerechten gecombineerd worden.
Paaswijn #2: DOCG Prosecco Zero Dosage Fattoria Conca d'Oro
De bijzondere samenstelling van de bodem, de ligging van het land en de glooiende heuvels en valleien met een zeer gunstig klimaat beïnvloed door de bergen en de zee. Al deze factoren dragen bij aan het maken van een intens aromatische prosecco met een onderscheidende en elegante smaak.
Geproduceerd via de “méthode Charmat” waarbij het sap in een gesloten cuve wordt vergist. Hierdoor blijft deze fris, sappig en lichtvoetig met florale - en fruitige toetsen.
Serveren bij: Aperitief, salades, schaal & schelpdieren EN ZEKER bij het paasontbijt.
Paaswijn #3: Fattoria Conca d'Oro Pinot Grigio Respiro
Deze wijn is op basis van 100% Pinot Grigio die zijn intense aroma’s in één ademstoot ‘RESPIRO” uit het glas laat springen. Om deze aroma's springend uit het glas te laten komen vergt Pinot Grigio een intensieve bewerking in de wijngaard en een zo min mogelijke interventie in het wijn maken. Om meer diepgang te geven aan deze wijn passen ze nog een rijping van 15 dagen op eiken houten vaten toe.
Serveren bij: als aperitief, frisse salades, visgerechten, wit vlees en charcuterie, ook zeer lekker bij diverse aspergebereidingen.
Paaswijn #4: AOP Limoux Domaines Paul Mas "Les Faisses"
Deze wijn is ideaal voor zij die iets meer kracht zoeken in hun witte wijn. Afkomstig van geselecteerde wijngaarden rondom Limoux, Languedoc. De bodem bestaat uit kalksteen en kiezels.
De gisting vindt plaats in eikenhouten vaten op 16 °C. Een deel van de wijn (60%) ondergaat malolactische gisting om de scherpe zuren om te zetten in zachte, ronde zuren. Daarna rijpt de wijn verder op eikenhout: 50% Frans, 50% Amerikaans - een derde nieuw.
Serveren bij: Schaal- en schelpdieren, visgerechten, wit vlees zoals kip, kalkoen.
Paaswijn #5: AOP Cotes de Provence Rosé "MADAM" Domaine Cantarelles
Deze rosé ondergaat een gekoelde inwerking (bij 4°C) op de schillen om zo een optimale kleur- en smaak extractie te verkrijgen en is op basis van Cinsault, Syrah & Grenache Noir. Zeer zacht en sappig met toetsen van roze perzik, rode vruchten en bloemen.
Serveren bij: Aperitief, maaltijdsalades, bbq, Provencaalse keuken of bij visgerechten met een zomerse insteek.
Paaswijn #6: AOP Cotes de Provence Rouge Mas de Borrels
Deze rode wijn ondergaat een gedeeltelijke rijping “sur lie” (dus op de gistcellen) en een gedeeltelijke rijping op eikenhouten vaten en heeft een ubtiel aroma waarbij de fruitigheid van rood fruit doorweven is met de kruidigheid en toetsen van cacao.
Serveren bij: Gevogelte (eend), ronde kazen, gegrild vlees en BBQ
Paaswijn #7: DOCa Rioja Oinoz Carlos Moro
Deze 100% Tempranillo van wijngaarden uit San Vicente de la Sonsierra kreeg 12 maanden houtrijping op Franse en Amerikaanse eiken vaten + 12 maanden flesrijping.
Serveren bij: Een behoorlijk veelzijdige Rioja met zachte tannine en een lange afdronk die heel wat gerechten kan begeleiden.
Paaswijn #8: DOC Langhe Barbera Trediberri
De Trediberri Barbera d'Alba, die gevinifieerd werd op stainless steel tanks, is een levendige wijn met donker fruit in de neus en een rijk mondgevoel met een mooie structuur. Hoewel fris en energiek, heeft deze Barbera nog steeds gewicht en diepte, waardoor er een uitstekende balans is tussen de twee.
Serveren bij: Allerhande vleesgerechten gaande van wit vlees, gegrilde vleesgerechten maar zeker ook super lekker bij lam.
Paaswijn #9: DOC Langhe Nebbiolo Francesco Versio
In 2013, zijn eerste jaargang, produceerde Francesco 20hl Barbaresco in de kelder van het ouderlijk huis. Hij verkocht zijn auto om een Stockinger vat aan te schaffen en zo de wijn de perfecte lagering mee te geven. De productie van zijn tweede millésime bedroeg slechts de helft, aangezien Francesco de Currà-wijngaard heraanplantte met 60% Lampia, 30% Michet & 10% Picotener.
Met zijn wijnen streeft Francesco naar perfectie en elegantie zoals we deze ook terugvinden in de wijnen van Bruno Giacosa.
Serveren bij: Rood vlees, gegrild vleesgerechten of wild.
Paaswijn #10: DOP Tawny 10 years old Burmester
Na fermentatie wordt brandy toegevoegd en rijpt deze versterkte wijn in houten vaten. Botteling vindt plaats tussen het tweede en derde jaar na oogst.
Serveren bij: Smaakt perfect bij rijke chocolade desserts en blauwe of harde kazen. Of bij het paasdessert!
Moest u nog vragen hebben, contacteer dan zeker Sommelier Tom! Hij helpt jullie graag verder in jullie zoektocht naar jullie ideale wijn.