Menu
EUR
Rosé, complexer als je denkt

Rosé, complexer als je denkt

Door: Tom Reacties: 0

Zeg niet zomaar Rosé,

Rosé wijnen komen net zoals witte en rode wijnen in verschillende stijlen en smaken. Welke stijl en welke smaak deze naar voren laat komen hangt samen met de gebruikte druivenrassen maar meer nog door de gebruikte wijntechniek.

De productie van rosé wijn loopt namelijk grotendeels gelijk aan die van witte wijn. Met die uitzondering dat de most natuurlijk een rosé kleur dient te bekomen.

Dat verkrijgt men door één van onderstaande methodes toe te passen.

1: Maceration Methode

Maceration: Dit is de meest gebruikelijke methode voor het maken van rosé. De druiven worden geplet en het sap blijft een korte tijd in contact met de druivenschillen, meestal tussen enkele uren tot een paar dagen. Hierdoor krijgt het sap zijn roze kleur. Vervolgens worden de schillen verwijderd en het sap fermenteert verder als een witte wijn.

Kleur Extractie: De mate van kleur die wordt geëxtraheerd uit de schillen bepaalt de uiteindelijke tint van de rosé wijn.

Dit is de stijl die de meeste rosé liefhebbers kennen. Bleekroze, lichtroze van kleur met veel aroma's van rood fruit, bloemen citrus en roze perzik. Dit zijn vaak uitstekende keuzes bij zomerse temperaturen om te genieten als aperitief, bij de borrel, lichte zomerse salades of bij schaaldieren van op de grill.

Enkele Wines & Bites voorbeelden zijn: Amor Rosé, Mas de Borrels Rosé Provence, Parcellaires Rosé

 

2: Saignée Methode

Saignée (Bloeden): Bij deze methode wordt een deel van het sap afgetapt uit een vat met rode wijn in de beginstadia van fermentatie. Dit gebeurt om de rode wijn die overblijft te concentreren, terwijl het afgetapte sap een rosé wordt. Het sap dat wordt 'gebloed' heeft een lichtere kleur omdat het minder tijd met de schillen heeft doorgebracht.

Kleur Extractie: De mate van kleur komt naar voren door de snelheid van "het bloeden". Bij een snellere "bloeding" krijg je een lichtere kleur dan bij een tragere "bloeding" in combinatie met een eventueel langere inweking op de schil na het persen.

Meestal wordt deze techniek toegepast om juist een donkerder stijl rosé te bekomen. Stijlen die je vooral terug vindt in de zuiderse regio's zoals Spanje of Zuid Italië.

Deze stijl kenmerkt zich vooral door de donkerder kleur maar ook door een bredere smaakdiepgang. Meer "wijnachtig" ook waardoor deze wijnen zich gaat laten combineren met zuiderse smaken. Denk hierbij aan de fameuze Paella, gegrilde vleesgerechten, gevogelte en zelfs de Aziatische gerechten.

Enkele Wines & Bites voorbeelden zijn: Pincerna Rosado, Carchelo Rosado

 

Daarlangs heb je ook nog de zogenaamde "Gris" rosé. Dit zijn wijnen die zich kenmerken door een zeer lichte roze kleur omdat deze (bij de betere wijnmakers) gemaakt worden van de zogenaamde "gris" druivensoorten. Denk hierbij aan Pinot Gris, Grenache Gris of Sauvignon Gris. Deze druiven krijgen naarmate dat ze verder rijpen een lichtroze schilkleur en lichtroze sap.

Dit zijn de zomerse "all-rounders" die zich gemakkelijk bij iedere zomerse gelegenheid laten drinken.

Spontaan denken we bij Wines & Bites dan aan de Grenache Gris Rosé van Calmel & Joseph uit het zuiden van Frankrijk.

Waar uw voorkeur ook naar uitgaat, over smaken valt nu eenmaal niet te twisten. Er is dankzij de wondere wereld van wijn een keuze voor iedereen. Daarom staat er tussen onze 16!! open wijnen ook altijd minstens één rosé. En niet alleen in de zomer, ook in de winter. Al zal onze voorkeur dan wat meer gaan naar een "donkerder" variant.

In ieder geval is er keuze voldoende, spring dus zeker eens binnen in onze Wijnshop aan het Molenweideplein te Lanaken.

Schol,

Tom van Wines & Bites

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »