Menu
EUR
Tapas, Antipasti  & Wijn

Tapas, Antipasti & Wijn

Door: Tom Reacties: 0
Tapas en wijn
Oorspronkelijk uit het Spaanse Andalusië, al is het de gewoonte om in de landen rond de Middellandse Zee voor de maaltijd kleine hapjes te serveren. Italië heeft zijn
"antipasti", Libanon en en Noord-Afrika hun "Mezze", Griekenland zijn "dolmes" en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
 
Maar wat drink je er nu bij?
Om dat te kunnen zeggen kijken we eerst even wat al deze vormen van "hapjes" gelijk hebben.
Namelijk olijfolie. Tapas bestaan meestal uit gebakken of geroosterde groenten, vis of vlees vaak gemarineerd in of gebakken met olijfolie.
 
Het mondgevoel hierbij kan men het beste als rijp, eenvoudig, "vettig" omschrijven. Hierdoor gaan we (omdat deze hapjes voor de maaltijd geserveerd worden) ook niet
uitwijken naar te zware wijnen.
 
Hier kies ik vooral voor aromatische witte wijnen, ondersteund door frisse zuren en een eerder matige (lees: niet te zware) structuur. Deze gaan het beste combineren, vooral om het karakter van de olijfolie wat te temperen.
 
Tom's keuze
Van oudsher (zeker in Spanje) is een droge sherry altijd een ideale begeleider. Hierbij denk ik vooral aan de Olorosso Sherry van Lustau Nu is dit wel niet voor iedereen weggelegd dus bij deze ook andere verrassende combinaties.
 
De witte wijnen uit de Rueda, (vooral deze op basis van Verdejo met zijn wat vegetalere
toetsen) bijvoorbeeld. Of wat dacht je van Galicië (met wijnen op basis van Albariño, Godello of Treixadura), die een wat floraler karakter naar voren laten komen.
 
 
Vergeet ook zeker niet de typische donkerder Spaanse rosé niet, zoals de Pincerna Rosé of de Carchelo Rosé.
 
Maar Tapas beperken zich zoals gezegd niet alleen tot Spanje, ook Italië met zijn "antipasti" heeft heerlijke combinaties.
 
En daar mag ik natuurlijk de frisse stijlen uit het noorden vergeten, zoals de Respiro Pinot Grigio of de Brivido Chardonnay van Fattoria Conca d'Oro uit de Veneto regio.
 
of de minerale stijl Arneis van Weingut Kofererhof uit noorden van de Alto Adige. Gekenmerkt door een frisse sappigheid en fijne fruit- en kruid aroma's.
 
Of ga eens voor een wat minder bekende druivensoort waar Italië geroemd voor is zoals de Pecorino of de Passerina van Il Conte Villa Prandone uit de Marche.
 
 
Maar ook rode wijnen kunnen bij tapas of antipasti. Spontaan denk ik hierbij aan niet al te zware doch smaakvolle rode wijnen die (afhankelijk van hoe warm het is) eventueel wat lichter gekoeld gedronken kunnen worden.
 
Hierbij denk ik dan vooral aan de Rosso Piceno van Il Conte Villa Prandone uit de Marche, de Pincerna Tinto uit Léon in Spanje, Of een heerlijke Sangiovese van La Carraia uit Umbrië.
 
Zoals u kan zien hoeft het niet moeilijk te zijn om een lekkere wijn te vinden voor de zomerse Tapas / Antipasti avond.
 
Weet u niet zeker wat te kiezen? Bij ons in de Wijnshop hebben we altijd 16!! wijnen open die ik u kan laten proeven. Spring dus zeker binnen in onze Wijnshop aan het Molenweideplein te Lanaken.
 
Schol,
Tom van Wines & Bites

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »