Menu
EUR
Welke wijn serveer ik nu eigenlijk bij wild?

Welke wijn serveer ik nu eigenlijk bij wild?

Door: Tom Reacties: 0

Welke wijn serveer je bij wild? Een gids voor de perfecte combinatie

Het wildseizoen is een culinair hoogtepunt in de herfst en winter, met rijke, hartige gerechten die om de juiste wijn vragen. Van hert tot fazant, wildvlees heeft vaak een intense smaak die vraagt om even krachtige en verfijnde wijnen. Maar welke wijnen passen het beste bij deze seizoensgebonden lekkernijen? Hier is een gids om jouw wildgerechten perfect te combineren met heerlijke wijnen.

1. Hertenvlees – Krachtige rode wijnen

Hertenvlees is rijk, vol van smaak en vraagt om een stevige rode wijn die zijn complexiteit kan evenaren. Denk aan een Bordeaux of een Cabernet Sauvignon. Deze wijnen hebben genoeg tannines en body om de aardse, diepe smaken van hert aan te vullen. Een krachtige Syrah of een mooie Barolo zijn ook uitstekende keuzes, met hun kruidige en fruitige aroma’s.

2. Wildzwijn – Stevige, kruidige wijnen

Wildzwijn heeft een uitgesproken smaak, iets vettiger dan ander wild, waardoor een kruidige rode wijn hier fantastisch bij past. Een Zinfandel of een Shiraz is ideaal om de robuuste smaken te complementeren. Ook een mooie Chianti met zijn fruitige en kruidige tonen zal niet misstaan bij een gerecht met wildzwijn.

3. Fazant – Lichte, elegante rode of volle witte wijnen

Fazant heeft een subtielere smaak dan ander wild en kan daarom zowel met een lichte rode als een volle witte wijn worden geserveerd. Een elegante Pinot Noir is een uitstekende keuze door zijn fruitige en aardse karakter. Voor liefhebbers van witte wijn past een rijke Chardonnay met houtlagering perfect bij de zachtere tonen van fazant. De romige textuur van de wijn sluit mooi aan bij de delicate smaak van het vlees.

4. Eend – Fruitige rode wijnen

Eend heeft een rijke, vette smaak, wat om een wijn vraagt die het vet kan doorsnijden en toch de intensiteit van het vlees behoudt. Een Merlot of Grenache met hun fruitige tonen en zachte tannines zijn een geweldige combinatie. Ook een Malbec doet het goed dankzij zijn robuuste structuur en fruitige accenten.

5. Konijn – Soepele rode of kruidige witte wijnen

Konijn is delicaat van smaak en vraagt om lichtere wijnen. Een soepele Côtes du Rhône of een Beaujolais zorgen voor een mooie harmonie met de verfijnde smaak van konijn. Liever wit? Kies dan voor een kruidige Viognier of een volle Sauvignon Blanc om het konijnenvlees te verrijken.

Algemene tips voor wijn en wildcombinaties:

  • Volg de bereidingswijze: Een stoofgerecht vraagt om een andere wijn dan gegrild of gebraden wild. Voor stoofpotjes kun je beter kiezen voor wijnen met meer body, terwijl lichtere bereidingswijzen beter passen bij subtielere wijnen.
  • Let op de sauzen en bijgerechten: Sauzen op basis van wijn of bessen kunnen de keuze van de wijn beïnvloeden. Kies een wijn die past bij de saus, niet alleen bij het vlees.
  • Balans is de sleutel: De intensiteit van het gerecht en de wijn moeten met elkaar in balans zijn. Te zware wijnen kunnen de smaak van het wild overnemen, terwijl te lichte wijnen geen stand houden tegenover de rijke smaak van het vlees.

Conclusie:

Het serveren van de juiste wijn bij wild is een kwestie van balans en smaak. Kies voor krachtige rode wijnen bij sterkere vleessoorten zoals hert en wildzwijn, en ga voor lichtere rode of volle witte wijnen bij subtielere soorten zoals fazant en konijn. Door de juiste combinatie te maken, til je jouw wildgerechten naar een hoger niveau en zorg je voor een onvergetelijke smaakbeleving aan tafel.

Schol!

Tom van Wines & Bites

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »