Menu
EUR
Wijn Decanteren en Karafferen: Alles wat je moet weten

Wijn Decanteren en Karafferen: Alles wat je moet weten

Door: Tom Reacties: 0

Wijn Decanteren en Karafferen: Alles wat je moet weten

Het decanteren en karafferen van wijn zijn technieken die vaak worden gebruikt om de smaak en geur van de wijn te verbeteren. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, hebben ze verschillende doelen en methoden. Hier is een overzicht van wat decanteren en karafferen inhouden en hoe je deze technieken kunt toepassen.

Wat is Decanteren?

Decanteren is het proces waarbij wijn uit de fles wordt overgegoten in een karaf, voornamelijk om sediment te verwijderen en de wijn te laten ademen.

Waarom Decanteren?
  1. Verwijderen van sediment: Oudere rode wijnen en sommige vintage portwijnen kunnen sediment bevatten dat zich na verloop van tijd vormt. Dit sediment kan de smaak en textuur van de wijn negatief beïnvloeden.
  2. Luchttoevoer: Door de wijn aan zuurstof bloot te stellen, kunnen aroma's en smaken zich beter ontwikkelen. Dit is vooral nuttig voor jonge, tanninerijke rode wijnen die hierdoor zachter en ronder worden.
Hoe Decanteren?
  1. Voorbereiding: Zet de wijnfles rechtop een paar uur voordat je gaat decanteren, zodat het sediment naar de bodem kan zakken.
  2. Gieten: Schenk de wijn langzaam en voorzichtig in de karaf, waarbij je stopt zodra je het sediment bij de hals van de fles ziet komen. Dit doe je het beste met een lichtbron achter de fles om het sediment te kunnen zien.
  3. Laten ademen: Laat de wijn enige tijd in de karaf ademen. De tijd varieert afhankelijk van de wijnsoort, maar meestal tussen 30 minuten en enkele uren.

Wat is Karafferen?

Karafferen is het overschenken van wijn in een karaf om de wijn te beluchten en de aroma's vrij te laten komen. Dit proces is vooral nuttig voor jongere wijnen en witte wijnen.

Waarom Karafferen?
  1. Luchttoevoer: Net als bij decanteren helpt karafferen om de wijn in contact te brengen met lucht, waardoor de wijn kan ademen en de aroma's zich kunnen ontwikkelen.
  2. Verzachting van smaken: Jonge wijnen met stevige tannines of wijnen die nog 'gesloten' zijn, kunnen baat hebben bij karafferen om hun smaken sneller tot bloei te laten komen.
Hoe Karafferen?
  1. Gieten: Schenk de wijn stevig en snel in de karaf om zoveel mogelijk lucht in de wijn te krijgen. Dit proces is minder delicaat dan decanteren omdat er meestal geen sediment is om te vermijden.
  2. Direct serveren: Witte wijnen en jonge rode wijnen kunnen vaak direct na het karafferen worden geserveerd. Laat de wijn anders een korte tijd ademen voordat je hem inschenkt.

Welke Wijnen Moet je Decanteren of Karafferen?

  1. Decanteren:

    • Oude rode wijnen: Wijnen die meer dan 10 jaar oud zijn.
    • Vintage port: Deze hebben vaak sediment en profiteren van decanteren.
    • Jonge tanninerijke wijnen: Bijvoorbeeld een jonge Bordeaux of Barolo.
  2. Karafferen:

    • Jonge rode wijnen: Vooral die met veel tannines.
    • Witte wijnen: Vooral complexe en vollere witte wijnen zoals Chardonnay.
    • Mousserende wijnen: Sommige champagnes kunnen kort worden gekarafeerd om hun aroma's te openen, maar wees voorzichtig om de bubbels niet te verliezen.

Tips en Tricks

  • Kies de juiste karaf: Gebruik een brede, bolvormige karaf voor jongere wijnen om maximale beluchting te bevorderen. Voor oudere wijnen met sediment is een slankere karaf voldoende.
  • Proef voor en na: Proef de wijn voor en na het decanteren of karafferen om het verschil te ervaren.
  • Wees geduldig: Vooral oudere wijnen kunnen tijd nodig hebben om volledig tot hun recht te komen na het decanteren.

Conclusie

Decanteren en karafferen zijn waardevolle technieken die je wijnervaring kunnen verbeteren door de smaken en aroma's te versterken. Door te weten welke wijnen je moet decanteren of karafferen en hoe je dit correct doet, kun je optimaal genieten van elke fles wijn.

Schol! Tom van Wines & Bites


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €200,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »