Ze zijn er weer, de Asperges
Welke wijn bij asperges?
Welke wijn het beste bij de asperges geserveerd kan worden, hangt af van de asperge gerechten waarmee het gecombineerd wordt. En uiteraard ook van wat u zelf graag drinkt.
Niettegenstaande zijn er wel combinaties die het beter doen. Het meest geschikt (= lees voorkomende) in combinatie met asperges is witte wijn al komen bepaalde rode wijnen ook zeer goed uit de voeten.
Heerlijke aspergewijnen
Door de veelzijdigheid van de bereidingen die kunnen toegepast worden op asperges is er natuurlijk een brede waaier aan wijnen beschikbaar. Misschien wel de belangrijkste tip om aan te houden is dat je bij geen enkele combinatie kiest voor een wijn met een "bittertje". Hierdoor zullen namelijk de wat bittere toetsen van de asperge geaccentueerd worden.
Zo kan je bijvoorbeeld bij lichte asperge gerechten (salade met asperges, gegrilde asperges, aspergesoep) beter kiezen voor een wat frissere stijl van wijn. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een lichtere Verdejo, Pinot Grigio of Albarin(o). De frisheid en sappigheid van deze wijnen ondersteund met hun fruitiger karakter combineren uitstekend met deze zonnige bereidingen van asperges.
Ontdek hier enkel wijnen die zeer leuk combineren met lichte bereidingen:
Verdejo "sur lie" Bodegas Emina
"Respiro" Pinot Grigio Fattoria Conca d'Oro
Albarin Blanco Bodegas Pincerna
Cheverny Blanc Domaine du Salvard
Ge je bij de asperges voor een combinatie met vis en vlees dan mag je gerust voor een wat vollere, vettere stijl in witte wijnen gaan. Denk hierbij eens aan een Viognier, een Pinot Blanc (Bianco) maar zeker ook een witte wijn met een wat kruidige insteek zoals een Grenache Blanc.
Voor rood kan je kiezen voor een wat lichtere stijl in rood. De fruitige tonen van deze rode wijnen combineren zeer mooi bij asperges. Denk hierbij aan Pinot Noir, Gamay of een sappige Barbera.
Ontdek hier enkel wijnen die zeer leuk combineren bij asperges met vis / vlees:
Witte wijnen:
"Soleil Blanc" Roussillon Blanc Chateau Lauriga
"Berg" Pinot Bianco Nals Margreid
Bourgogne Aligoté La Corvée aux Moines Jean Claude Boisset
Rode wijnen:
Cheverny Rouge Domaine du Salvard
"Garbo" Garnacha Bodegas San Gregorio
Bourgogne Pinot Noir "Les Ursulines" Jean Claude Boisset
Uiteraard zijn dit maar enkele voorbeelden van combinaties. Voor meer informatie kan je altijd Sommelier Tom contacteren. Hij helpt je graag verder.
Asperges a la Flamande:
Ingrediënten:
Bereiding:
Bereiding
1. Schil de asperges van de kop naar beneden. Snijd het houterige uiteinde af.
Kook de asperges beetgaar in gezouten water. Reken op zo’n 5 tot 12 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges.
2. Kook de eieren 8 à 9 minuten voor een hardgekookt ei. Laat ze onmiddelijk schrikken onder koud water. Pel de eieren en plet ze met een vork.
3. Snipper de gewassen peterselie fijn. Meng onder de eieren en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
4. Laat de boter smelten en schep er het witte bovenlaagje af. Giet de geklaarde boter bij de eitjes en meng goed door.
5. Schik de asperges op het bord en schep er de eieren met de boter en de peterselie in een brede strook op maar laat de puntjes onbedekt.
Smakelijk!