Bruno Giacosa is een van de meest legendarische wijnmakers ter wereld en heeft tijdens zijn carrière een aantal van de meest prestigieuze Barolo- en Barbarescowijnen gemaakt van één wijngaard ( single cru ).
Zijn verhaal is net zo eenvoudig en uniek als zijn wijnen, kenmerken die hem de eer van wijnmaker van de Langhe bij uitstek hebben opgeleverd en zijn wijnen blijven zelfs jaren later enthousiasme opwekken. Geweldige, eenvoudige en elegante wijnen die, zonder uiterlijk vertoon en immuun voor voorbijgaande mode, niet alleen een streek vertegenwoordigen, maar ook de wijnstok. Het karakter van Bruno Giacosa komt tot uiting in zijn wijnen en vice versa en vormen een onafscheidelijk duo.
Bruno, 16 jaar oud, begon aan het einde van de Tweede Wereldoorlog met zijn vader te werken, reisde rond in de Langhe en leerde de druiven en de onderhandelingskunst te selecteren. In de kelder leerde hij zijn neus gebruiken en erop vertrouwen, terwijl hij beweerde dat, hoewel het belangrijk is om veel verschillende wijnen te proeven, het leren gebruiken van je neus even belangrijk is, omdat dit het mogelijk maakt om te begrijpen of een wijn schoon of vies is, goed kan verouderen, of het nu een goed label verdient, of het moet worden verouderd voordat het wordt gebotteld of onmiddellijk moet worden verkocht.
Op 31-jarige leeftijd nam Bruno het familiebedrijf over en richtte in 1960 officieel de wijnmakerij Bruno Giacosa op voor de productie van alleen kwaliteitswijnen. Hij begon met het kopen van de beste druiven van de beste wijngaarden van de Langhe en in 1960 labelde hij de eerste 20.000 flessen met verschillende wijnen die eerder waren geproduceerd en geconserveerd. Het eerste label met zijn naam dateert uit 1957. Zijn wijnen belichamen het belang van de selectie van de locatie, zoals benadrukt door de Fransen en bevestigd door hun lange levensduur.
In 1980 slaagde Bruno erin een grote wijngaard te kopen in Serralunga, 13 hectare gewijd aan de Falletto cru: een wijngaard die hem grote emoties en geweldige resultaten zou bezorgen. Om een prachtige wijngaard te vinden in de zone van Barbaresco, moest hij wachten tot 1996 toen hij meer dan 5 hectare op de Asili cru kocht. De jaren gingen voorbij, maar het idee van Bruno was altijd hetzelfde: of een wijn goed is of niet, wordt bepaald in de wijngaard omdat je niet veel kunt doen in de kelder en als de druiven niet gezond zijn, kun je nooit een geweldige wijn maken.
Giacosa raakte niet betrokken bij het debat tussen vernieuwers en traditionalisten dat in de jaren tachtig en negentig ontstond en heeft in de loop van de jaren aangetoond dat hij nauw verbonden is met de meer klassieke uitdrukking van Nebbiolo, omdat hij ervan overtuigd is dat er geen toevoeging van externe elementen nodig is. Hij heeft zijn wijnen nooit in Franse barriques opgeslagen, alleen in de traditionele grote eikenhouten vaten die langzaam rijpen en is de ideale methode om wijnen te verkrijgen die de persoonlijkheid van de druiven volledig respecteren en die meer dan dertig jaar in flessen kunnen rijpen.
Bruno Giacosa stierf op 21 januari 2018 op 88-jarige leeftijd: we kunnen zeggen dat hij een grote traditionalist maar ook uiterst modern is geweest. Ons eigentijdse concept van natuurlijke, biologische, biodynamische wijn die het terroir en de cycli van de natuur weerspiegelt, is een model dat Giacosa altijd heeft nagestreefd, met resultaten die meer dan 30 jaar later kunnen worden geverifieerd. Weinigen kunnen Bruno Giacosa evenaren, niet alleen vanwege de gestalte van zijn werk, maar ook vanwege het duizelingwekkende aantal beroemde wijnen dat hij in zijn carrière heeft gemaakt: terwijl andere producenten geweldige wijnen hebben gemaakt in Barolo of Barbaresco, alleen Giacosa, produceerde langer dan een halve eeuw een gestage stroom van heroïsche wijnen uit beide zones.
De dood van Bruno Giacosa in 2018 heeft de wereld definitief beroofd van een van de grootste wijnmakers. Zijn dochter Bruna heeft het belangrijke werk van haar vader echter voortgezet. Haar toewijding verzekert ons dat de naam Giacosa op een fles Barolo of Barbaresco zowel de hoogste kwaliteit als echte wijngaarduitdrukking aangeeft.