Chablis is een magische, geïsoleerde regio met prachtige terroirs en uitzonderlijke bodems, waaronder Kimmeridgien en Portlandien. Beiden zijn uiteraard kalkrijke bodemstructuren. Kimmeridgien is het oudste en meest minerale bodemtype en werd gevormd ca. 150 miljoen jaar geleden. Het kenmerkt zich door de aanwezigheid van mariene fossielen zoals kleine oesters. Portlandien is jonger en rijker en ligt bovenop de Kimmeridgien lagen. Het hart van Chablis is bijna uitsluitend Kimmeridgien en het is hier waar het domein Pinson gevestigd is.
De geschiedenis van domein Pinson gaat terug tot in de 17de eeuw, toen het wijn maken in Chablis nog in zijn kinderschoenen stond en de eerste wijnhuizen er zich vestigden. De eerste documenten waaruit de aanwezigheid van de familie in de regio kon worden afgeleid, dateren uit 1640 en ze verkochten hun eerste flessen in 1880.
Begin jaren ‘80 van vorige eeuw vervoegden Laurent en Christophe na hun oenologie studies in Beaune het domein om hun vader Louis bij te staan. Laurent heeft het domein van 4 ha tot 14 ha gebracht. Dit is naar Chablis-normen evenwel nog steeds kleinschalig, maar dit kunnen ze perfect in familiaal verband de baas. Ter info, het gemiddelde domein in Chablis bezit zo’n 30 hectare. De nieuwe generatie en dochter van Laurent, Charlène, trad in 2008 toe tot het familiedomein.
Pinson is een oerdegelijk familiedomein met een vaste groep van zeven personen, waaronder vader, moeder, dochter, ooms en enkele medewerkers die als familie aanzien worden. Het gros, de eigen wijngaarden, wordt gebotteld als Domaine Pinson Frères. Daarnaast is er ook een klein gedeelte dat wordt vermarkt onder de naam Charlène Laurent Pinson. Bij deze négoce-structuur worden de wijngaarden wel bewerkt en geoogst door de familie zelf. Het gaat hier over Les Preuses in Grand Cru, Montée de Tonnerre in Premier Cru en Petit Chablis. Deze laatste is een van de weinige percelen Petit Chablis dat op Chablis ligt, net boven de alom bekende Grands Crus. Qua eigen holdings bezit Pinson o.a. 2,5 ha op de fameuze Grand Cru Les Clos, hebben ze bijna 4 hectare op de Premier Cru Mont de Milieu en verder enkele kleinere percelen op de Premiers Crus La Fôret, Montmains, Vaugiraut, Vaillons en Fourchaume.