De kelders van Cavas Varias zijn in 1918 opgericht door de familie Miró uit Sant Sadurní d’Anoia, een stad in de regio Alt Penedès, wereldwijd bekend als de bakermat van de Cava-benaming van oorsprong. De wijnmakerij en kelders bevinden zich in het historische centrum van de stad en bleven tot medio 2003 in handen van de familie Miró.
In 1928 voltooide de prestigieuze architect Cèsar Martinell, een leerling van Antoni Gaudí, de bouw van de wijnmakerij en het modernistische herenhuis. Met respect voor de principes van traditie, wijsheid en ervaring heeft de nieuwe eigenaar, de familie Varias Fernández, een radicale verandering in het productieproces doorgevoerd. Ze integreren de nieuwste innovaties en technologieën om hoogwaardige Cava’s en wijnen te produceren.
Sinds 1968 heeft onze vader, Pere Varias, in Sant Sadurní d’Anoia het beste van traditie en ervaring gecombineerd met vooruitstrevende innovatie en technologie. Deze erfenis is overgedragen aan zijn zonen, Pere Varias, Jordi Varias en Xavier Varias—gepassioneerde liefhebbers van Cava en de Penedès-regio—die nu met toewijding en oog voor detail de wijnmakerij leiden. Met passie en zorg creëren zij unieke, bijzondere en buitengewoon hoogwaardige Cava’s en wijnen.
Trouw blijvend aan de waarden van traditie, wijsheid en ervaring, zet de familie Varias Fernández zich in voor voortdurende innovatie. Ze blijven de nieuwste technologische ontwikkelingen integreren om de productie van premium Cava’s en wijnen te verbeteren.
Deze cava valt onder de nieuwe regels van de DO Cava onder de noemer "DO Cava de Guarda". Dat wil zeggen dat deze cava de verplichte minimumrijping van 9 maanden heeft ondergaan. Alleen gaat de familia Varias nog een stap verder en laten zij hun cava's minimum 12 maanden rijpen in de kelders van het familiedomein.
Hierdoor wint deze cava aan diepgang en structuur en worden de altijd wat frissere zuren van Cava soepeler geïntegreerd zonder de frisheid te verliezen.
Appellatie: DO Cava de Guarda Comtats de Barcelona
Regio: Catalunya
Druivenrassen: 30% Macabeo, 30% Parellada & 40% Xarel.lo
Wijnstijl: fris - droog
Aroma: Mooie balans tussen rijpingstonen zoals hazelnoot, geroosterd brood samen met aroma's van bittere amandel, appel, abrikoos en citroen.
Smaak: De rijpingstijd in de fles zorgt voor een breed scala aan nootachtige smaken. Lange en levendige minerale afdronk, vol van smaak.
Serveren bij: Deze wijn is goed te combineren als aperitief, bij schaal- schelpdieren en frisse salades. Ook heerlijk als geniet moment!