Conterno behoort al drie generaties tot de absolute top binnen het traditionalisme in Piemonte samen met Bruno Giacosa en Giuseppe Mascarello. Roberto Conterno wordt o.a. door Gianfranco Soldera beschouwd als één van de grootste wijnmeesters uit zijn generatie.
Vlak buiten het historische centrum van Monforte d’Alba liggen de wijnkelders van Giacomo Conterno. Giacomo Conterno is de grootvader van de huidige eigenaar Roberto Conterno. De kelders en logistieke ruimte zijn indrukwekkend groot en dat wetende dat we hier met een kleine speler te maken hebben, zeker als men kijkt naar een totale productie van om en bij de 50.000 flessen. De kelders van Conterno zijn prachtig en ademen een reinheid die erg lijkt op de wijnkelders van Soldera in Montalcino. De belangrijkste wijngaard van waaruit Conterno werkt is de Francia wijngaard in Serralunga d’Alba. Deze wijngaard behoort sinds midden jaren zeventig van de vorige eeuw tot de familie Conterno.
In 2008 kocht Roberto Conterno een wijngaard in Serralunga’s Cerretta, waaruit wijn werd geproduceerd te beginnen met de oogst van 2008. In 2015 kocht Roberto van Cantina Gigi Rosso de gewaardeerde Arione-wijngaard van negen hectare, naast Francia. De nieuwe wijngaard omvat iets meer dan 3,5 ha Nebbiolo da Barolo, iets meer dan 1 ha Nebbiolo d’Alba en iets meer dan 1 ha Barbera d’Alba.
Hoewel de Barolo riserva Monfortino alleen in uitzonderlijke jaren wordt geproduceerd, wordt de Barolo Cascina Francia ook niet elk jaar gemaakt, geïllustreerd door de moeilijke oogst uit 2002 van regen en hagel, waardoor slechts een kleine hoeveelheid druiven acceptabel was om Monfortino te maken, maar niet Cascina Francia, de eerste keer dat een riserva werd geproduceerd maar geen normale.
Barolo Cerretta van Giacomo Conterno is een prestigieuze interpretatie van de Cerretta cru, gelegen in het meest noordelijke deel van het grondgebied van de gemeente Serralunga d'Alba. Het is een label van grote waarde gemaakt door een van de meest monumentale vertolkers van het Langhe-gebied. De lange rijping in grote eikenhouten vaten geeft een elegantie, intensiteit en complexiteit aan deze prachtige Barolo, gekenmerkt door de typische grote structuur van Serralunga-wijnen, die veel tijd nodig heeft om zich te verfijnen, met de garantie van een buitengewone lange levensduur en een unieke en prachtige evolutie.
De Barolo Ceretta van Giacomo Conterno is een echte kampioen. Eén van de meest begeerde en gewilde flessen van de Barolo liefhebbers van de grote wijnen uit de Langhe, gemaakt volgens de oudste tradities. Aan het einde van de klassieke vinificatie met maceratie op de schil, rust de rode wijn minstens 44 maanden in grote eikenhouten vaten van 60 en 70 hl. en krijgt hij diepte, substantie en structuur. De wijn wordt niet gefilterd bij het bottelen. Op de fles verfijnt de wijn nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Appellatie: DOCG Barolo "Vigna Cerretta"
Regio: Piemonte
Druivenrassen:100% Nebbiolo uit de Cerretta wijngaard.
Wijnstijl: intens - verfijnd
Aroma: De aroma’s zijn intens en springlevend met toetsen van rozenblaadjes, klein rood fruit zoals aardbei en kers en gedroogde kruiden.
Smaak: Deze Barolo Cerretta is een een typerende wijn voor dit jaar dewelke een levendige nervositeit in het glas naar voren laat komen. Een wijn die precisie, evenwicht en focus uitstraalt kenmerkend voor de Cerretta Cru.
Serveren bij: Lamsvlees, stoofpotjes, kruidige vleesgerechten, barbecue met grillades, rood vlees maar bovenal GENIETEN MAAR!