Conterno behoort al drie generaties tot de absolute top binnen het traditionalisme in Piemonte samen met Bruno Giacosa en Giuseppe Mascarello. Roberto Conterno wordt o.a. door Gianfranco Soldera beschouwd als één van de grootste wijnmeesters uit zijn generatie.
Vlak buiten het historische centrum van Monforte d’Alba liggen de wijnkelders van Giacomo Conterno. Giacomo Conterno is de grootvader van de huidige eigenaar Roberto Conterno. De kelders en logistieke ruimte zijn indrukwekkend groot en dat wetende dat we hier met een kleine speler te maken hebben, zeker als men kijkt naar een totale productie van om en bij de 50.000 flessen. De kelders van Conterno zijn prachtig en ademen een reinheid die erg lijkt op de wijnkelders van Soldera in Montalcino. De belangrijkste wijngaard van waaruit Conterno werkt is de Francia wijngaard in Serralunga d’Alba. Deze wijngaard behoort sinds midden jaren zeventig van de vorige eeuw tot de familie Conterno.
In 2008 kocht Roberto Conterno een wijngaard in Serralunga’s Cerretta, waaruit wijn werd geproduceerd te beginnen met de oogst van 2008. In 2015 kocht Roberto van Cantina Gigi Rosso de gewaardeerde Arione-wijngaard van negen hectare, naast Francia. De nieuwe wijngaard omvat iets meer dan 3,5 ha Nebbiolo da Barolo, iets meer dan 1 ha Nebbiolo d’Alba en iets meer dan 1 ha Barbera d’Alba.
Hoewel de Barolo riserva Monfortino alleen in uitzonderlijke jaren wordt geproduceerd, wordt de Barolo Cascina Francia ook niet elk jaar gemaakt, geïllustreerd door de moeilijke oogst uit 2002 van regen en hagel, waardoor slechts een kleine hoeveelheid druiven acceptabel was om Monfortino te maken, maar niet Cascina Francia, de eerste keer dat een riserva werd geproduceerd maar geen normale.
Giacomo Conterno Barolo "Francia" is afkomstig van de wijngaard met dezelfde naam, gelegen ten zuiden van Serralunga d'Alba. Historisch gezien zijn Barolo's uit dit deel van de appellatie de Barolo's krachtig, complex, met diepte en elegantie, vol expressieve intensiteit maar altijd toegewijd aan de finesse en klasse die hen onderscheidt. De oude wijngaard Francia heeft een overwegend kalkrijke bodem. De wijngaard heeft na de uitbreiding een totaal oppervlakte van 14 ha.
De oogst wordt voorafgegaan door een zorgvuldige selectie van de allerbeste druiven. Ook gedurende het seizoen worden de stokken meerdere malen gesnoeid, waardoor er per tak slechts één tros overblijft. Eenmaal in de kelder gebracht, worden de druiven zacht geperst en ondergaat de verkregen most lange lange vergisting die tot wel 30 dagen kan oplopen. De fermentatiefase vindt plaats in Oostenrijkse, niet getoaste, eiken vaten. De verdere verfijning van de wijn geschiedt in eiken vaten van verschillende afmetingen. Deze verfijning geschiedt voor een periode van 48 maanden. Hierna wordt de wijn geblend vanuit de verschillende vaten en gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Appellatie: DOCG Barolo "Vigna Francia"
Regio: Piemonte
Druivenrassen:100% Nebbiolo uit de Francia wijngaard.
Wijnstijl: intens - verfijnd
Aroma: De aroma’s zijn intens en springlevend met toetsen van rozenblaadjes, bloedsinaasappel, kaneel en gedroogde kruiden.
Smaak: Deze Barolo Francia is een een typerende wijn voor dit jaar (er werd dit jaar geen Monfortino geproduceerd dus deze wijn heeft een verbluffende impuls gekregen van de druiven die normaal voor de Monfortino (Conterno's TOPCUVÉE weerhouden worden). Een wijn die precisie, evenwicht en focus uitstraalt.
Serveren bij: Lamsvlees, stoofpotjes, kruidige vleesgerechten, barbecue met grillades, rood vlees maar bovenal GENIETEN MAAR!