Azienda Agricola Schiavenza is een klein familiebedrijf dat in 1956 werd opgericht door de broers Vittorio en Ugo Alessandria. Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door schoonzoon Luciano Pira. Het domein beslaat ongeveer tien hectare wijngaarden in het gebied Serralunga d’Alba, daarnaast bezit het vier Piemontese giornate in de gemeente Monforte d'Alba in het gehucht Perno. In het verleden waren de hoeve en de omliggende gronden eigendom van de Opera Pia Barolo, de stichting waarmee Julia Faletti opkwam voor de minder bedeelden in de samenleving. Het domein is vernoemd naar de pachters (schiavenza) die vroeger het werk verrichten in de wijngaarden van dit domein.
Schiavenza maakt maar liefst 5 verschillende, unieke Barolo’s. De wijnen krijgen hun rijping op grote Slavonische vaten, en hoewel de moderne etiketten anders doen vermoeden, hanteert Schiavenza een traditionele stijl van wijn maken.
De productie van het bedrijf richt zich uitsluitend op rode wijnen. Dolcetto d'Alba; een Barbera d'Alba gevinifieerd op traditionele wijze van druiven geteeld in de jonge wijngaard gelegen in het gehucht Perno in de gemeente Monforte d'Alba en een versie geraffineerd in grote vaten; een Langhe Nebbiolo van 100% nebbiolo druiven; een Barolo van een blend van nebbiolo-druiven geoogst van wijngaarden met verschillende blootstellingen, alle in de gemeente Serralunga d'Alba, en drie selecties van de wijngaarden "Broglio", "Prapò" en "Bricco Cerretta"; en tot slot een Barolo Chinato, een gearomatiseerde wijn verkregen uit een oud familierecept.
De druiven komen uit de cru Prapò in de comune (gemeente) Serralunga d’Alba in Barolo. De steile wijngaarden liggen op 350 meter boven zeeniveau en liggen op het zuidoosten. De bodems bestaan uit kalksteen en tufsteen. De druiven vergisten voor 15-20 dagen op een temperatuur van 25-30 graden Celcius, waarbij de wijn regelmatig wordt overgepompt van het ene naar het andere vat. De wijn rijpt vervolgens 30 maanden in grote vaten (20-40 hl) van Slavonisch eiken.
Appellatie: DOCG Barolo MGA “Prapò"
Regio: Piemonte
Druivenrassen: Nebbiolo 100%
Wijnstijl: intens - verfijnd
Aroma: De neus is intens en omhullend, met tonen van rood fruit, kruidige tonen, minerale nuances en zoethout.
Smaak: Zeer zuiver in de mond, met tannines die eerst aanvullen vooraleer ze zich mengen met fruittonen. De afdronk heeft een aangename persistentie en intensiteit.
Serveren bij: Rood (gegrild) vlees.