Wat drinken veel Italianen zelf zodra het kwik buiten stijgt? Gavi! De wijnen uit het Piemontese dorp Gavi worden regelmatig ‘de Chablis van Italië’ genoemd. Niet vreemd, want ze zijn heerlijk krokant-fris en combineren perfect aan tafel. Produttori del Gavi is een toonaangevende Gavi-producent. Het is de officiële coöperatie van de appellatie. We hebben het dan over een coöperatie in de beste zin van het woord: gedreven, samenwerkend, gericht op kwaliteit en het hoog houden van de naam Gavi.
Produttori del Gavi is een toonaangevende Gavi-producent. Het is de officiële coöperatie van de appellatie. We hebben het dan over een coöperatie in de beste zin van het woord: gedreven, samenwerkend, gericht op kwaliteit en het hoog houden van de naam Gavi. De wijngaarden van de Gavi Il Forte bevinden zich in 11 gemeenten voor een totaal van 200 hectare die zich uitstrekken van Tassarolo tot Bosio, langs zachte heuvels met uitzicht op het fort van het fort Gavi. Ondanks de verschillende aard van het land en de blootstelling aan de zon en wind op de wijngaarden.
Afkomstig van wijngaarden in de Comune di Gavi binnen het Gavi-gebied. De wijngaarden zijn gelegen op 250-300 meter hoogte met een expositie op het zuidoosten en zuidwesten. De bodem bestaat uit witte kalksteen op een onderlaag van tufsteen en zand. De stokken zijn zo'n 40 jaar oud.
De druiven vergisten 20 dagen op een gecontroleerde temperatuur van 12 graden in RVS tanks. Na de gisting blijft de wijn nog 3 maanden rijpen op de droesem ('sur lie'). Dit verzacht de wijn en geeft de wijn extra structuur mee.
Appellatie: DOCG Gavi di Gavi
Regio: Piemonte
Druivenrassen: Cortese 100%
Wijnstijl: fris - sappig
Aroma: Acacia, peer, passievrucht en ananas.
Smaak: Sappig en fruitig met verfrissende zuren. Elegante wijn.
Serveren bij: Schaal- en schelpdieren, als aperitief, salades, op het terras.