Dit familiaal domein heeft van oudsher wortels in de regio Murcia en is de laatste jaren uitgegroeid tot een referentiepunt in de regio. Vooral hun werk met de lokale druivensoort Monastrell (bij ons beter bekend als Mourvèdre = zelfde variant, andere kloon) gooit hoge ogen.
Gelegen in het oostelijke deel van de Baetic bergketen, 80 km van de Middellandse Zee en op een hoogte van 600 m boven de zeespiegel, heeft Jumilla een continentaal mediterraan klimaat met een semi-aride natuur. Het is ook een droge regio gelegen op een mineraal en kalkrijke bodemstructuur gemengd met rijke kleigronden.
Onze wijngaarden bevinden zich op percelen verspreid over verschillende delen van deze bergketen. Dit geeft variatie in grondsoort, hoogte en oriëntatie op hellingen en valleien. Deze verschillende locaties spreiden het gevaar op verlies van oogst door de hevige en vaak intense (korte) regenbuien en onweersstormen door het botsen van de koele luchtstromen komende vanuit de bergen en de warme luchtstromen komende van de Middelandse zee. Bijkomend voordeel van deze verschillende percelen is dat deze (ieder op hun manier) de veelzijdigheid van de lokale druivensoort Monastrell naar voren laat komen maar daarentegen ook zeer geschikt is voor meer gekende druivenrassen zoals Syrah en Cabernet Sauvignon.
Om de druiven te beschermen tegen deze grilligheid der natuur worden alle druivenstokken als “bush vines” (struikvorm) aangeplant.
De grilligheid van de natuur aan de voet van dit nationaal park waar het domein gelegen is heeft ook zijn voordelen. Zo is er namelijk een zeer groot verschil tussen de dag en nacht temperatuur (tot wel 20°C verschil). Hierdoor behalen de druiven een optimale gebalanceerde rijpheid waarbij zowel de tannines, de zuren, de suikers perfect in balans zijn.
Een aantal jaren geleden kon Bodegas Carchelo een perceel van oude stokken Airen bemachtigen. Na een paar jaren de stokken verzorgd en opgevoed te hebben om de kwaliteit te verkrijgen wat de standaard is voor Bodegas Carchelo, hebben ze er in 2024 een eerste wijn van gemaakt.
En wat voor een wijn!! Deze oude stokken lenen zich optimaal om een "Orange" wijn van te maken. Dat wil zeggen, "dry-age farming, handmatig geoogst, handmatige kneuzing van de druiven waarna er een koude inweking met de schillen voor een periode van 3 dagen volgt. De fermentatie met de schillen laat men plaatsvinden in open vaten van 1.000 liter, met dagelijkse handmatige onderdompeling.
Na de fermentatie ondergaat de wijn nog een post-fermentatieve maceratie gedurende minimaal 3 weken vóór filtering en botteling.
Kortom, een unieke wijn gemaakt door unieke wijnmakers op basis van unieke druiven!
Beperkte productie van 2184 flessen!!
Appellatie: DOP Jumilla
Regio: Murcia
Druivenrassen: 100% Airen
Wijnstijl: intens-krachtig
Aroma: Geconcentreerd en intens, met tonen van kweebloesem, citrus-schil, olijfblad, grapefruit en steenfruit.
Smaak: Hartig, met een goede structuur en een zekere tanninerijke textuur die de zuurgraad en fruitige tonen versterkt. Een aangename, ronde afdronk met een lichte bitterheid van noten en een mineraal karakter.
Serveren bij: Te combineren met voorgerechten, gegrilde groenten, vis, wit vlees en gevogelte of bij een hartige paella.