De familie Catania bezit al decennialang wijngaarden in het Siciliaanse doprje Chiaramonte Gulfi, ten noordwesten van Ragusa. Samen met Salvo Foti, onmiskenbaar Siclië’s meest vooraanstaande oenoloog, startte Vito in 1996 een project met als resultaat de oprichting van het wijnhuis Gulfi.
Gulfi is de dag van vandaag zonder twijfel een boegbeeld binnen de Siciliaanse wijnbouw. Het domein dat volledig bio-dynamisch werkt is één van de weinigen die zijn terroirs apart vinifieert en rekening houdt met de karakteristieken van de wijngaard.
“De zoektocht van de mens naar harmonie en evenwicht in de wijngaard vereist een doorgedreven kennis van de omgeving waarin men werkzaam is”. Zo omschrijft eigenaar Vito Catania zijn credo van de wijnbouw. Gulfi’s doel is het maken van een wijn die de ware expressie is van het land van oorsprong. Er wordt geen poging gedaan om een zogenaamde “producentenwijn” met speciale stempel of “oenologenwijn” te maken.
Deze Nerojbleo is een cru in het Iblea-gebergte en biedt eigenlijk een mooie overgang tussen de basis Rossojbleo en de topcrus. In tegenstelling tot de meeste Nero d'Avola-wijnen die vaak enorm geëxtraheerd zijn, is deze wijn gemaakt op zijn elegantie en finesse.