Renato Vezza is een van de meest opwindende jonge wijnmakers van Piemonte. De wijngaard, sinds 1990 biologisch gecertificeerd, is reeds vele generaties in het bezit van Renato's familie. Deze ligt op een van de hoogste heuvels van Priocca (Roero) en wordt omringd door hazelnootvelden. De kleine hoeveelheden die Renato produceert, zijn elk jaar bij de release uitverkocht.
Renato is een oud sommelier (hij werkte onder andere bij Marco Pierre White in Londen) - een ervaring die hem in staat stelde om veel (en heel goed) te proeven. Hij is vastbesloten om exemplarische wijnen van zijn geboorteplek (Roero) te maken en deze zo in het positieve daglicht te plaatsen. Het resultaat zijn wijnen die voortbouwen op de stijl van de grote traditionele wijnen van Piemonte maar zich tegelijkertijd onderscheiden door finesse en lichtvoetigheid.
Het recept is eenvoudig: zo clean mogelijk werken in de wijngaard - de wijngaarden worden zo goed verzorgd en zo goed geventileerd dat de wijnstokken hypergezond zijn en perfecte druiven opleveren. De gisting gebeurt in cemente cuves met inheemse gisten. De rijping gebeurt in gebruikte barriques en enkele grotere botte.
Variëteit: Nebbiolo
Grootte: 2,4 ha (5,93 ac) totaal, met 1,0 ha oudere wijnstokken in productie en 1,4 hectare geplant in 2018.
Leeftijd van de stokken: geplant in 1950, 1999 en 2018
Terroir: 280 meter hoogte (een van de hoogste hoogten in Roero). Oosterse, zuidelijke en westerse tentoonstellingen. 70% zand, 20% kalksteen-slib en 10% kleigrond.
Wijnbouw: Biologisch (gecertificeerd, 1990), biodynamische praktijken.
Vinificatie: Ontsteeld, niet geplet. 25-30 dagen omgevingsgistfermentatie in cementtanks. 12 maanden gerijpt in een combinatie van vaten, bottes en amforen. Nog een jaar gerijpt op fles.